Hoeveel verbruiken de apparaten in je huis en hoeveel scheelt het als je een oud apparaat vervangt door een nieuwe, zuinigere versie? Hoeveel kuub gas kost het om onder de douche te gaan? Als je data hebt over je eigen energieverbruik, kun je hier antwoorden op krijgen en kijken waarop je kan besparen.

Die gegevens kun je op verschillende manieren krijgen. De meeste energieleveranciers sturen tegenwoordig ook maandelijkse mails met een overzicht van je verbruik en hoe dat zich verhoudt tot andere huishoudens in de afgelopen maand, maar dat is wel heel algemeen. Soms heeft een energieleverancier een app waarbij je je energieverbruik per dag of per uur kan bekijken. Als je gedetailleerdere gegevens over je verbruik wilt of zelf bij de data wilt kunnen, biedt een P1-meter uitkomst als je een slimme meter hebt. Als je vervolgens ook wilt weten wat losse apparaten verbruiken, kun je zogeheten energy sockets gebruiken.

De P1-meter

Je slimme meter heeft verschillende poorten. Zo is er een P4-poort, die voor elektriciteit eens per kwartier en voor gas eens per uur de meterstanden door kan geven. Deze poort wordt bijvoorbeeld door je energieleverancier uitgelezen. Een P1-meter steek je in de P1-poort van je slimme meter, en daarmee kun je real-time inzicht krijgen in het verbruik van jouw woning. Wij hebben een P1-meter en energy sockets van HomeWizard, zodat de gegevens van de P1-meter en de sockets in één overzicht te zien zijn in de bijbehorende app. De data van deze P1-meter kan ook geëxporteerd worden met een resolutie van 15 minuten voor elektriciteit en een uur voor gas, handig als je zelf met deze data aan de slag wilt.

Als je zonnepanelen hebt, wordt de stroom die je panelen opwekken eerst in je huis verbruikt. Dat is het zogeheten zelfverbruik. Alleen het overschot dat niet in huis gebruikt kan worden, wordt teruggeleverd aan het net. Omdat je slimme meter alleen dit overschot registreert, kun je aan je meterstanden van de slimme meter dus niet te zien hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt en hoe hoog je zelfverbruik is. De app van HomeWizard kan echter ook gekoppeld worden met de meeste gangbare omvormers van zonnepanelen. Zo kun je naast je slimme meter data ook de opwek van je zonnepanelen terugzien in de app, waarmee je inzicht krijgt in hoeveel zonnestroom je direct zelf gebruikt.

Energy sockets

Een energy socket is een soort verloopstekker: je plaatst hem tussen de stekker van je apparaat en het stopcontact. Zodra hij geplaatst is, meet hij het stroomverbruik van het apparaat dat erop is aangesloten. Soms hebben ze ook opties om het apparaat slim aan te sturen, bijvoorbeeld om ze op een timer te zetten of om ze alleen aan te zetten als je zonnepanelen voldoende opwekken om het apparaat op zonnestroom te laten draaien.

Met de sockets die wij hebben, kunnen we in een app zien hoeveel stroom het aangesloten apparaat op dat moment gebruikt. Historisch verbruik is ook in de app te zien, dan wordt het gemiddelde vermogen per vijf minuten getoond. Vervolgens kan deze data ook geëxporteerd worden met een resolutie van 15 minuten. Let wel op dat dat het gebruikte vermogen kan vertekenen bij verschillende resoluties, zoals hier te zien is.

Rust- en sluipverbruik

Door te kijken naar het energieverbruik ’s nachts kun je een indicatie krijgen van je rustverbruik, soms ook wel continuverbruik genoemd: het verbruik van alle apparaten die altijd aanstaan. Denk hierbij aan apparaten zoals je koelkast, ventilatiesysteem, boiler, cv of modem, maar ook alle apparaten die op standby staan. In de app wordt ook een inschatting van je rustverbruik gemaakt.

Voor apparaten die altijd aanstaan, geldt: elke watt vermogen die gevraagd wordt door een apparaat dat altijd aanstaat, is goed voor 8,8 kilowattuur rustverbruik per jaar. Een rustvermogen van 100 watt voor een huishouden is niet vreemd, voor een groter huis met veel apparaten kan dit al gauw hoger uitvallen. 100 watt komt neer op 880 kWh op jaarbasis, dus dit rustverbruik is een significant deel van het jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden.

Door uit te zoeken welke apparaten bijdragen aan je rustverbruik, kun je achterhalen of er ook sprake is van sluipverbruik: apparaten die onnodig altijd aan of op stand-by staan. Als je je rustverbruik weet te verlagen, kan dat tot grote besparingen leiden in je jaarlijkse stroomverbruik: bij de huidige stroomprijs van zo’n € 0,35 per kWh kost elke watt sluipverbruik € 3 per jaar.


Hoe zit dat met kilowattuur, kilowatt en watt?

Als je het hebt over stroomverbruik, kom je al snel eenheden tegen zoals watt of kilowattuur. Wat is het verschil tussen die twee en hoe reken je om van de ene naar de andere?

Elektrische energie en vermogen

De kilowattuur (kWh) is een maat voor energie. Op je jaarafrekening staat je totale stroomverbruik bijvoorbeeld uitgedrukt in kWh. Watt is een maat voor vermogen. Hiervoor wordt als symbool de hoofdletter W gebruikt. Eén kilowatt (kW) is gelijk aan 1000 watt. Vermogen is de energie per tijdseenheid. Direct omrekenen van watt naar kilowattuur is daarom niet mogelijk: daarvoor is ook een tijdseenheid nodig, ofwel: hoe lang werd een bepaald vermogen verbruikt?

Omrekenen van watt naar kWh

Een waterkoker kan bijvoorbeeld een vermogen hebben van 2200 W, ofwel 2,2 kW. Als deze waterkoker een uur lang aan zou staan, zou deze 2,2 kWh gebruiken. Nu staan waterkokers natuurlijk nooit zo lang aan. Stel dat een volle waterkoker er 3 minuten over doet om het water te laten koken. 3 minuten is 1/20 van een uur, dus dat komt neer op een stroomverbruik van 1/20 × 2,2 = 0,11 kWh. Stel dat deze waterkoker elke dag 3 keer wordt aangezet met een volle lading water, dan gebruikt deze waterkoker 0,11 × 3 × 365 = 120 kWh per jaar.

Op dezelfde manier is 1 watt vermogen dat het hele jaar gevraagd wordt gelijk aan 1 × 24 × 365 = 8760 Wh, ofwel 8,8 kWh rustverbruik. Stel dat je een gloeilamp hebt van 30 watt die altijd aanstaat, en je vervangt hem door een ledlamp van 3 watt, dan daalt het vermogen van je huis in rust met 27 watt. Dat scheelt 240 kWh op jaarbasis!