Hoeveel wekten mijn zonnepanelen vorig jaar op? En hoe zat het met de opbrengst per maand in 2024? Vergeleken met 2023 zijn er grote verschillen te zien.

Zonnepanelen wekken natuurlijk vooral in de zomer veel op, als het lang licht is en vaak zonnig. In de winter is de opbrengst stukken minder. Gemiddeld genomen is de opbrengst van zonnepanelen zo verdeeld over de maanden van het jaar:

Zonnepanelen opbrengst per maand: vooral hoog in mei t/m september. In januari, november en december wordt maandelijks maar 2-3% van de jaaropbrengst opgewekt.

Gemiddeld zijn drie beste maanden (mei, juni en juli) goed voor 39% van de jaarlijkste opbrengst, terwijl er in de donkerste maanden (november, december en januari) gezamenlijk maar 7% wordt opgewekt.

De opbrengst van een willekeurig jaar kan er echter heel anders uitzien: soms is het een periode uitzonderlijk zonnig, of misschien juist heel bewolkt en regenachtig. Omdat het aantal zonuren per jaar behoorlijk kan fluctueren, zal ook de opbrengst van je zonnepanelen tussen verschillende jaren best wel kunnen verschillen.

Zo ook de afgelopen twee jaar. 2024 was een stuk minder zonnig dan 2023:

Zonuren per provincie in 2023 en 2024.

Het verschil in zonuren (en een storing van twee zonnige dagen in het najaar) vertaalde zich voor onze zonnepanelen tot een opwek van 3300 kWh in 2024 tegenover 3540 kWh in 2023. Dat is een verschil van 6%.

Opbrengst zonnepanelen per maand in 2024

Het afgelopen jaar zag de opbrengst per maand van onze zonnepanelen er zo uit:

Anders dan gebruikelijk was februari een stuk slechter dan januari. Mei was de beste maand, en juni viel juist weer tegen.

Weerstation Eelde – het voor ons dichtstbijzijnde KNMI-weerstation – zag 1741 zonuren in 2024. Dat was iets minder dan het jaar ervoor: toen ging het om 1864 zonuren. In de grafiek met zonuren per maand vallen februari en juni 2024 op vanwege het lage aantal zonuren. Juni 2023 was juist een uitschieter de andere kant op: veel zonniger dan normaal.

Grafiek zonuren per maand

De grafiek van de opbrengst van onze (3,3 kWp) zonnepanelen in deze zelfde periode vertoont hetzelfde patroon:

Grafiek opbrengst zonnepanelen per maand in 2023 en 2024

Juni 2024 viel eerder al op vanwege de relatief lage opwek. Vergeleken met de opwek van juni 2023 lijkt het verschil wel heel groot. Maar met de zonuren ernaast is dit verschil goed te verklaren.

Zonnestroom zelf in huis gebruiken

Gemiddeld gebruikt een huishouden maar 30% van de stroom die de zonnepanelen op het dak opwekken, zelf direct in huis. Wij zitten rond dat gemiddelde.

Als je meer zonnestroom direct zelf wilt verbruiken, kun je apparaten zoals de wasmachine, droger en vaatwasser aan zetten op zonnige momenten. Volgens Milieu Centraal kan dit een verhoging van 30% naar 35% opleveren. Let er bij je wasmachine op dat hij start op een moment dat je panelen al veel opwekken: een wasmachine gebruikt het eerste uur van het wasprogramma het meeste stroom.

Als je een elektrische auto hebt die overdag bij huis staat, kun je deze op zonnestroom laden. Een thuisbatterij kan je zelfverbruik ook verhogen (in mijn geval naar zo’n 55%), maar het maken van zo’n batterij komt wel met een significante milieu-impact.

Heb je nog geen zonnepanelen geplaatst, maar ben je dat wel van plan? Overweeg panelen op het oosten en/of westen, dat kan gunstig uitpakken voor je zelfverbruik, omdat je dan gedurende de zomermaanden eerder of later op de dag meer opwekt, wat vaak beter overeen komt met momenten van hoog verbruik van een huishouden (hieronder weergegeven met grijze banden):

Grafiek opwek zonnepanelen op een zonnige zomerdag
Opbrengst op een onbewolkte 21 juni voor zonnepanelen met verschillende oriëntaties